dinsdag 28 juni 2011

GOK-blog #3 - "Meer doen en minder praten"

door Daniël Hermán Mostert, 1ste bas Groot Omroepkoor

Alweer een broeierige dag, waarop de 6 jonge dirigent-talenten met het Groot Omroepkoor werkten. De laatste kans om dingen in elkaar te zetten, te slijpen en polijsten: pas op vrijdag zien koor en dirigenten elkaar weer, en dan gaat het al om de generale repetitie en het concert.
Er waren dus maar twee dagen om echt met elkaar kennis te maken en om aan het masterclass-/concertrepertoire te werken. Vandaag was de tropische hitte helaas ook in de Grote Zaal voelbaar, maar het werktempo en de inzet(ten) leken er niet echt onder te lijden.
Wel liep de spanning even wat op bij één van de jonge dirigenten, toen hij er herhaaldelijk op werd gewezen dat hij zijn (beperkte) werktijd goed moest indelen. Meer doen en minder praten.
Je moet als koordirigent nu eenmaal een duizendpoot zijn, met veel overzicht: je oren en ogen moeten voortdurend openstaan; je moet contact houden met het koor en je partituur, de beschikbare tijd goed indelen en in de gaten houden, etc... Maar deze kandidaat liet zich niet ontmoedigen door de kritiek en probeerde de resterende tijd zo efficiënt mogelijk te benutten.

Een zeldzame kans
In de korte evaluatierondes na elke werksessie waren niet alleen kritische geluiden te horen: Ook complimenten werden er gegeven door de koorleden, als de kandidaten bijvoorbeeld met een aanstekelijke energie hadden staan werken, een duidelijke slag hadden, of als het dirigeren van een kandidaat uitnodigde om alles uit de noten te halen en helemaal in het muzikale karakter van een werk te 'duiken'.
Jos van Veldhoven en Michael Gläser benadrukten nog eens, hoe belangrijk dergelijke masterclasses zijn voor jonge, opkomende koordirigenten. Een toch zeldzame kans om met professionele koren te kunnen werken, waarmee een veeleisend muziekwerk in korte tijd 'in elkaar gezet' kan worden en meer tijd overblijft voor de muzikale afwerking.
De komende twee dagen werken de 6 dirigenten met het Nederlands Kamerkoor en hebben we met het Groot Omroepkoor de laatste repetities voor Vanessa Lann's O Whispering Suns [concert op 2 juli a.s.]. Zie hier een interview dat ik met haar had:



Het zijn lange en warme repetitiedagen, maar toch lijken ze voorbij te vliegen. Er zit vaart in door de positieve wisselwerking tussen het koor, de enthousiaste en gedreven dirigenten en de twee leiders van de masterclass. Een superfijne werksfeer, waarin we ook even de donkere wolken boven het MCO kunnen vergeten...

> kijk ook op de website van de Eric Ericson Masterclass

> GOK-blog #2
> GOK-blog #1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten